Informatie voor gastvliegers bij Plus-4 Paragliding

Allereerst heten we je van harte welkom als gastvlieger bij Plus 4. We hopen dat je een hele mooie vliegdag hebt! Vriendelijk verzoek om de onderstaande informatie van te voren goed door te lezen.

Gasten en leden

Plus 4 is een vereniging met circa 25 leden die een passie delen: overland vliegen! Dat betekent dat er soms dagen zijn dat we met maar vijf leden op het veld eindeloos aan het wachten zijn en proberen of het lukt om weg te komen. Soms zijn we ’s ochtends met tien leden op het veld en is om twee uur het veld helemaal leeg.

We ontvangen gastvliegers om ze kennis te laten maken met onze vereniging, de sfeer te proeven en te kijken of ze lid zouden willen worden. Eigenlijk kennen we niet zoiets als een ‘regelmatig terugkerende gastvlieger’, we zien liever dat je als het klikt na een paar keer bij ons vliegen enthousiast lid wordt!

Wellicht kun je begrijpen dat er omstandigheden zijn dat gastvliegers best erbij passen, maar dat we soms ook liever minder of zelfs geen gastvliegers erbij hebben. Daarom wordt altijd vooraf besloten of we gastvliegers toelaten, en hoeveel. Dat kan betekenen dat je aangemeld bent, maar toch kort van tevoren te horen krijgt dat het voor jou helaas niet door kan gaan.

Plus-4 is een vereniging van vliegers, door vliegers. Dat betekent dat ieder Plus-4 lid actief bezig is voor de vereniging; dat kan zijn als lierman, als bestuurs- of commissielid, maar ook door actief mee te helpen op het veld. Ook als gast mag je op het veld meehelpen om de dag een succes te maken, maar ook bijvoorbeeld bij het ophalen van piloten die elders geland zijn!

Locatie

Onze vlieglocatie is bij Kwekerij Visschedijk, Platenkampsweg 7, Ambt Delden. Meld je bij aankomst bij de lieroperator. Mocht je overland vliegen dan kun je gemakkelijk met het openbaar vervoer terugkomen: trein naar Delden, en dan proberen bij de Platenkampsweg te komen, vaak is er wel een vlieger in de buurt met een auto, soms rijdt er een bus. Soms gaan we naar een ander veld, dan ontvang je daarover informatie.

Kosten

De kosten voor een vliegdag bedragen € 30,-. Gelieve dit bedrag voor dat je vliegt aan de lieroperator te betalen (gepast!). Het is ook mogelijk de kosten te betalen via onze bankrekening. Hiervoor kan je die dag onbeperkt starten en vliegen!

Eisen aan de gastvlieger

Als gastvlieger moet je beschikken over tenminste het L3 brevet van de KNVvL om overland te mogen vliegen. Daarnaast moet je scherm minder dan 2 jaar geleden zijn gekeurd. Heb je alleen L2 dan mag niet overland maar kun je bij ons wel kennis maken met traplieren en thermiekvliegen.

De afmetingen van ons veld zijn zodanig dat we moeten traplieren. Je moet ervaring met traplieren hebben om bij ons te kunnen vliegen, Wij kunnen eventueel iemand opleiden maar alleen als de omstandigheden daarvoor optimaal zijn!

Ook moet je beschikken over een release dat geschikt is voor traplieren. Eigenlijk is het zogenaamde ‘Meerbeek’ release de enige veilige optie. Je moet ook beschikken over tweezijdige radiocommunicatie, frequentie Mhz 147.000.

De lieroperator

Bij Plus 4 is de lieroperator “de baas” op het veld. Hij/zij bepaalt of, waar en hoe er gelierd wordt. Volg tijdens het lieren altijd de instructies van de lieroperator op. Meld je bij aankomst bij de lieroperator, hij/zij wil graag over je lierervaringen weten en informeert je over (trap)lieren. Als je voor de eerste keer komt, is het handig om de dag ervoor telefonisch te overleggen.

Overland vliegen

Alle leden van Plus 4 zijn gebrevetteerd. Er zijn geen beginnende vliegers, er wordt geen scholing gegeven en commercieel tandemvliegen is niet toegestaan. Ons doel is om overland weg te vliegen, liefst zo ver mogelijk. Let wel op bij zuidwesten wind of de Vliegbasis Twente niet actief is. De vliegbasis kent een RMZ, waar we heel soms in overleg doorheen kunnen vliegen.

Aanmelden

Om aan te melden moet je jezelf registreren bij onze aanmeldpagina. Dat doe je door een mail te sturen aan club@plus-4.nl. Daarna kun je inloggen bij onze aanmeld site en weet iedereen die er komt wie er komt. Zie ook het Vlieginfo channel op Telegram.

Wil je lid worden dan kun je je melden bij het bestuur van Plus-4, liefst via een e-mail aan de secretaris. Het kan altijd voorkomen dat we teveel actieve leden hebben en we even geen nieuwe leden aannemen, het bestuur beslist daarover.

Tot ziens op ons veld!